Posted on Leave a comment

Studentpresent 2023 – 21 Presenttips till både kille och tjej

MetaTitle: Studentpresent 2023: 21 Unika Tips på Presenter till Killar och Tjejer

MetaDescription: Letar du efter den perfekta studentpresenten? Vi ger dig 21 unika tips på studentpresenter för både killar och tjejer. Hitta den perfekta studentpresenten här.

När studenttider nalkas är den stora frågan för föräldrar, släktingar och vänner: vad ska vi köpa i studentpresent?

Studentpresenten är en av de viktigaste presenterna du någonsin kommer att köpa. Detta eftersom studenten är en av de sista milstolparna för ett barn innan de tar steget in i vuxenlivet. Det är startskottet på ett nytt kapitel och samtidigt avslutet på det förra.

I Sverige har vi sedan länge tagit fasta på traditionen kring studentpresenter och studentfiranden. Men hur väljer man då rätt studentpresent? Vi undersöker och ger tips.

Studenten är en av de viktigaste tillställningarna på året och kräver därför en minnesvärd present

Studentpresenter genom tiderna

Typen av studentpresenter som givits efter examen har förändrats över tid. Ofta var traditionella studentpresenter böcker, pennor och smycken, men idag kompletteras dessa väldigt ofta med gåvor som datorer, respengar, möbler och till och med bilar.

Målet är dock fortfarande detsamma: att fira studentens framgångar med dunder och brak och förbereda dem inför vägen ut i vuxenlivet.

Det är också här som själva huvudsyftet kring studentpresenten hittas – firandet och glädjen kring deras bedrifter.

Hur man väljer den perfekta studentpresenten

För att lyckas välja den perfekta studentpresenten måste man svara på två frågor:

  • Vad tycker studenten om och vad vill de ha?
  • Vad är studentens framtida planer?

Köp en studentpresent som de tycker om

Den första frågan är såklart enklast besvarad av studenten själv – alternativt deras föräldrar. I vissa fall skapas önskelistor men i de flesta fall gäller det att själv lista ut vad som ska köpas.

En klassisk studentpresent för både killar och tjejer är en fin klocka – ofta med någon form av gravyr. Ett fint armband, halsband eller örhängen kan även passa till en tjej och på samma vis uppskattar en kille många gånger någon slags halskedja med ett minnesplakat eller liknande utsmyckning.

Hjälp dem på den fortsatta vägen mot vuxenlivet

När det kommer till studentens framtida planer brukar även dessa se ut på ett av tre sätt:

  • Studier på universitet – hemma eller utomlands
  • Sabbatsår med resor
  • Inträde i arbetslivet

Ska din student läsa vidare kommer de också ofta att flytta hemifrån. Boende på korridor innebär ofta begränsad ekonomi och då är det alltid trevligt att få lite extra lyx att ha med sig på vägen.

En fin kaffemaskin, ordentlig gjutjärnspanna, eller kanske en uppsättning bestick, tallrikar och glas. Dessa studentpresenter passar även perfekt vid inflyttning på eget boende och genom att köpa saker av hög kvalitet varar de också att en lång tid framöver.

Olika typer av studentpresenter

När det kommer till studentpresenter är alternativen många och det kan därför vara svårt att veta vad man ska välja. I regel brukar dock presentvalen delas upp i fyra olika kategorier:

  • Personliga gåvor/smycken
  • Lyxiga presenter
  • Presenter som du gjort själv
  • Upplevelser

Personliga studentpresenter och smycken

Personliga studentpresenter är väldigt populära runt om i landet. Vi pratar smycken, klockor, accessoarer och klädesplagg med den där personliga och unika prägeln.

Gravera baksidan på en klocka, amuletten på ett smycke, manschettknapparna eller varför inte en slipsnål?

Denna typ av gåvor kan studenter ha med sig hela livet för att minnas sin speciella dag.

Lyxiga studentpresenter

Studenten är den perfekta tidpunkten att lyxa till det lite extra. Till skillnad från återkommande julklappar och födelsedagspresenter ges studentpresenten endast en gång i livet och detta bör firas lite extra.

De lyxigare presenterna inkluderar därför allt från konsertbesök och utlandsresor, till insatspengar till en lägenhet, respengar för ett sabbatsår, eller till och med en bil.

Ännu personligare studentpresenter – de du gjort själv

Vill du vara ännu mer personlig och dessutom har talangen för det – varför inte ge bort en av dina egna skapelser?

Bland dessa presenter är det vanligast att man målar en tavla, gör ett fint kollage med en massa bilder, knåpar ihop något smycke eller kanske skriver en dikt eller sång.

Personligare blir det dock inte och med en sådan studentpresent är det så gott som garanterat att studenten kommer att bli både glad och överraskad på samma gång!

Upplevelser som studentpresent

Livet är till för att skapa minnen. Fram till studentdagen har vår student skapat minnen med familjen; mamma och pappa, släkt och deras vänner.

Med inträdet i vuxenlivet börjar också ett nytt kapitel: där studenten får skapa minnen på egen hand. Det bästa sättet att hjälpa dem på vägen är att ge dem en minnesvärd upplevelse i present.

Detta kan röra sig om allt från en heldag på stan, med cafébesök, shopping, rundturer och middagar, men kan även sträcka sig så långt som till en tur utomlands, antingen på semester eller språkresa, utlandsstudier eller liknande.

Gör studenternas lyckligaste dag ännu bättre med den perfekta studentpresenten

20 + 1 Tips på studentpresenter

För att ytterligare förenkla ditt val av studentpresent tänkte vi nu ge 20 exempel som kan passa – 10 för killar och 10 för tjejer. Följer du hela listan till sitt slut kommer vi dessutom presentera ett bonustips för hur du kan kombinera flera av dessa alternativ i en och samma studentpresent.

Studentpresent till kille: detta kan du köpa

Vi ska börja med att kolla på studentpresenter till killar. Många tycker det är svårt att leta present till en ung man och därför har vi gjort uppgiften enklare genom att inkludera våra 10 favoriter i listan nedan.

1. En klocka, armband eller annat smycke med gravyr

En fin klocka, ett armbad eller halskedja har sedan länge varit populära studentpresenter till svenska killar. Extra roligt är det såklart om smycket bär deras namn, examensdatum – eller varför inte båda? På så vis blir gåvan väldigt personlig och en som gör att de alltid kommer minnas sin stora dag.

2. En snygg kostym till sommaren och hösten

När vår nyexaminerade grabb ska ut i vuxenliven kan han behöva en fin kostym vid festliga högtider, arbetsintervjuer eller på framtida arbetsplatser. Bonuspoäng här om man får den skräddarsydd och då med till exempel initialerna broderade i manschetter och/eller krage.

3. Personliga accessoarer: manschettknappar, slipsnålar, bältesspännen

På tal om manschetter och snygga kläder uppskattas alltid de accessoarer som passar till dessa. Manschettknappar med killens initialer, slipsnål eller plånbok med deras efternamn, eller bältesspännen med något av de två, är alla roliga presenter som hjälper dem komma ihåg sin dag i många år framöver.

4. En helkväll på stan med pangmiddag på restaurang

Om vi sen förflyttar oss till upplevelsernas centrum är det många killar som efter studenten suktar efter en helkväll på stan. En fin restaurang, sina närmaste vänner och en flaska vin tillsammans med en fantastisk måltid, är något de alltid kommer att minnas.

5. Bidrag till reskassan

Efter gymnasiet är det vanligt att ta ett sabbatsår för att ge sig ut i världen och resa. Är detta planen för din student uppskattas alltid ett bidrag till reskassan som studentpresent. Detta kan såklart göras genom ett bidrag i form av kontanter men även genom resecheckar eller presentkort hos flygbolag.

6. Vinylspelare eller projektor till nya lägenheten

Ska din student flytta hemifrån – kanske för studier, kanske för att klara sig på egen hand – och tycker om musik eller film, kan en vinylspelare eller projektor vara en rolig studentpresent. Båda ger sina respektive medium den äkta upplevelsen som vi alla saknar på telefon, dator eller tv och lyfter stämningen i en framtida bostad till 10.

7. En unik och spännande upplevelse

Studenten är som sagt en väldigt rolig dag och till detta krävs en lika rolig present – kanske i form av en upplevelse. Här gäller det dock att tänka stort och slå till med en unik konsertupplevelse, fallskärmshoppning eller segelflygning till exempel. Ju mer spänning, desto längre varar minnet!

8. Ny laptop eller tablet till universitetet

Ska din student läsa vidare på universitet kommer de att behöva den bästa utrustningen för att hänga med i svängarna. En ny laptop eller tablet kommer definitivt att hjälpa dem på vägen i klassrummet och göra det enklare att ta steget upp för att förkovra sig i sina akademiska studier.

9. Husgeråd, köksutrustning och porslin

Något som alla studenter behöver under sin resa in i vuxenlivet är allt det praktiska till både kök och hem. Vare sig det rör sig om stekpannor, kastruller, knivar eller porslin så kommer allting behöva köpas nytt och då uppskattas det om man får lite hjälp på vägen. Även här går det såklart att ge bort presenter med gravyr för att göra dem ännu mer speciella.

10. En lyxig natt på stans bästa hotell

Att bo på hotell har mest troligt endast varit en förmån din student fått ta del av tillsammans med sina föräldrar. Som en del av intåget i vuxenlivet kan du därför ge dem deras första natt på egen hand. Lyxa gärna till det genom att boka in dem på ett av stans finaste ställen och se till att rummet fylls med god mat, drycker och konfektyrer.

Studentpresent till tjej: vad kommer att uppskattas?

Även om tjejer över lag anses enklare att handla till skadar det aldrig med några extra tips och hjälp på traven. Nedan hittar du våra 10 favoritpresenter till tjejstudenter.

studenttjejer jublar inför sin examen
Även om det sägs vara enklare att köpa studentpresent till tjejer är det forfarande enklare med en lista fylld med fantastiska tips

1. Champagnelunch med tjejkompisarna

Alla gillar vi bubbel och när det kommer till studentfirande passar sprudlande vin bättre än någonsin. Slå till lite extra och ge din tjej en fullspäckad eftermiddag med goda skaldjur, fantastiska efterrätter och flaskor av den finaste champagnen hos ett av stans lyxigaste ställen.

2. Smycke, klocka eller solglasögon

Allt som glittrar är inte guld, men ett skinande smycke som studentpresent har aldrig slagit fel. Slå till med ett vackert armband, halsband eller varför inte ett par örhängen – personifierade med studentens namn eller examensdatum, såklart. Precis som med din manliga student ger detta dem ett fint minne de bokstavligen kan bära med sig för alltid.

3. Inredning inför flytten hemifrån: doftljus, vacker ljusstake, lyxiga sängkläder

Även tjejer behöver inredning ifall de planerar att flytta hemifrån. Köksgeråd och praktiska saker i all ära men här går det även att ta ut svängarna lite mer och satsa på inredningsdetaljer som prydnader, lampor och fina mattor. Tänk till exempel en fin uppsättning sängkläder i egyptisk bomull med din kära students namn broderat i kanterna.

4. Makeover-dag på stan

En fin dag på spa är ofta oslagbart. Det stärker självförtroendet, hjälper din student att slappna av och ger dem allt de behöver för en riktig feel-good dag. Låt dem ta sig till nagelsalongen och fräscha upp fingrarna, frisören för att liva upp håret och hudkliniken för en underbar ansiktsbehandling, massage eller exfoliering.

5. Ett litet (eller stort) äventyr

En upplevelse är den perfekta presenten för en student och för tjejer kan det se ut på samma sätt som för killarna. Vill du dock ge något mindre hjärtklamrande än ett fallskärmshopp kan du i stället bjuda på en tur ut i skärgården, besök på ett spa, eller rundvandring hos den lokala djurparken.

6. En romantisk afton på stan

Låt din student ta med sig pojkvännen på en romantisk afton ute på stan. Låt dem besöka stans bästa restauranger, cocktail-barer och avsluta med ett underbart biobesök. Lägg till en presentkorg fylld med vin, ost och charkuterier, så kan kvällen inledas (och avslutas) på tumanhand under stjärnorna.

7. Möbler till nya lägenheten

Ge din student ett nytt tillskott till sin nya lägenhet när tiden är kommen att lämna barndomshemmet. Tänk en fin fåtölj, soffa eller underbar säng – alla saker som kommer ge dem glädje i sitt nya hem. Komplettera med personifierade kuddar, filtar eller överkast för att lägga till den personliga touchen.

8. Shoppingrunda på stan och mysig lunch med väninnorna

Alla tycker vi om att shoppa och då främst tillsammans med våra bästa väninnor. Låt din student ta med sig hela gänget ut på stan för en underbar shoppingrunda bland stans fina butiker. Med tillskotten av lunch, fika och några drinkar blir dagen ännu mer minnesvärd och en de kommer att komma ihåg i många år framöver.

9. Porslin, glas och vackra utsmyckningar

En klassik och otroligt uppskattad present är det så kallade finporslinet. Detta består många gånger av handmålade tallrikar och koppar, unikt blåsta glas och kristall i mängder. Här är det en fråga om porslinet som ”tas fram när kungen kommer” och inte dina typiska tallrikar och glas från IKEA. Unikt, omtänksamt och vackert.

10.  Ett besök till en av Sveriges fina städer

Ska din student inte i väg på ett sabbatsår utomlands kan en resa till en av Sveriges fina städer kanske passa i stället. Det finns fortfarande mycket att se och uppleva i vårt avlånga land och när du tar vårt bonustips med i beräkningarna ser det genast ut som den perfekta presenten åt din nyblivna student.

Bonustips – ge din student ett lokalt presentkort och kombinera flera presenter i en

Som du ser finns det en massa olika presentalternativ för din student – hur ska man ens kunna välja ett av dessa?

Tänk om du inte behöver välja…

Genom att köpa din present från Det Lokala Kortet ger du nämligen din student en kombination av presenter. Med ett av dessa lokala presentkort får du tillgång till en mängd olika butiker, restauranger och upplevelser i din stad – och det bästa av allt är att de själva får välja hur pengarna ska spenderas.

På så vis kan du ge en fullständig spadag, ett besök till en av Sveriges fina städer, köksutrustning, spännande upplevelser, den fina vinylspelaren, porslinet och mycket, mycket mer – allt i en och samma present.

Våra lokala presentkort fungerar hos ett stort urval av företag och ger din student en upplevelse utöver det vanliga. Kolla in vårt sortiment och beställ ett lokalt presentkort idag för att få det levererat innan studenten!

Gör studenten till den mest minnesvärda dagen i de ungas liv och lyft den ytterligare med en fantastisk studenpresent

Var man köper studentpresenter

Alla presenter vi nämnt i vår lista ovan går att köpa både på nätet och i butik. Att handla på nätet har såklart sina fördelar eftersom du i lugn och ro kan välja ut det du vill handla och sen få det hemskickat till dörren. Ibland vill man dock klämma, känna och prata med butiksbiträdet för att få tips och råd – och då är det bättre att besöka butiken på plats.

Hur man bäst slår in en studentpresent

Köper du i butik är det många ställen som erbjuder inslagning av din present. Detta kan underlätta om du inte har så gott om tid eller inte är bekväm med inslagningen.

När du beställer online är det inte lika vanligt förekommande med inslagning men trots detta kan du ofta köpa presentförpackningar och liknande.

Köper du ett lokalt presentkort från Det Lokala Kortet erbjuder vi även vår Smarta Ask. Denna eleganta presentförpackning gör en redan fantastisk present ännu bättre och sätter dessutom guldkant på presentöppningsprocessen. Våra smarta askar går att använda både för de fysiska och digitala presentkorten.

Avslutning – därför betyder en studentpresent mer än man tror

Som du kan se är studentpresenten en av de viktigaste presenterna du någonsin ger. Du måst därför överväga alla dina alternativ och så länge du gör detta kommer du också alltid att hitta rätt. Har du svårt att välja – eller helt enkelt vill ge en så omfattande present som möjligt – så överväg ett lokalt presentkort.

Med ett presentkort från Det Lokala Kortet kan du ge din student friheten att välja sin present själv och dessutom möjligheten att kombinera en mäng upplevelser i en. Utöver det hjälper du dessutom till att stödja den lokala handeln och behålla den unika känslan som gör just din stad till hemma.

Kolla in vår webbshop idag och se vilket lokalt presentkort som passar just din student bäst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *